Mijn favorieten

Een huis verkopen

Verkopen van een huis is geen doe-het-zelf-kwestie. Bij verkopen van een huis komt meer kijken dan u denkt. Om geen belangrijke punten te vergeten en om u veel werk uit handen te nemen, kunt u beter een NVM-woningmakelaar in de arm nemen. Een NVM-makelaar zorgt er verder voor dat u een goede prijs maakt en dat alle juridische aspecten worden meegenomen.
 

1. Meeste kans van slagen
De NVM-woningmakelaar zet even alles op een rijtje: Uw ideeën en verdere plannen voor de toekomst; of u een volgende woning op het oog hebt, of zelfs al gekocht; of u snel wilt verkopen of de tijd hebt. Vervolgens bekijkt hij/zij uw woning van alle kanten. Dat doet hij/zij om de verkoopwaarde te kunnen vaststellen, om vragen van mogelijke kopers te kunnen beantwoorden en eventuele extra verkoopargumenten te ontdekken. Tegelijkertijd inventariseert hij/zij de roerende goederen die u misschien met het huis mee kunt en wilt verkopen. Vervolgens stelt hij/zij in overleg met u de vraagprijs vast. Samen komt u dan tot een vraagprijs die de meeste kans van slagen heeft. Vervolgens onderhandelt u over het courtagebedrag dat u voor de dienstverlening van de NVM-makelaar betaalt.


2. Direct onder de aandacht
En dan gaat uw woning in de verkoop. Daarvoor geldt een hele procedure. Eerst wordt er een beschrijving van de woning gemaakt, een tekst voor het NVM-computersysteem en eventueel een foto en/of fotopresentatie. Vervolgens maakt u met de NVM-makelaar afspraken over de wijze waarop uw woning onder de aandacht wordt gebracht: wel of niet een advertentie in lokale bladen, wel of niet een bord ‘Te koop’ in uw tuin of een aanplakbiljet achter het raam. Daarmee kan ook even gewacht worden. Met de verkoop van uw woning wordt echter direct begonnen. Via het NVM-net wordt de informatie direct onder andere NVM-makelaars verspreid. Deze kunnen uw woning snel aan de reeds bij hen bekende potentiële kopers aanbieden. Soms is het niet eens nodig om advertentiekosten te maken of borden te plaatsen. Want als er serieuze gegadigden zijn, dan wordt een afspraak met u gemaakt om deze eventueel in uw huis rond te leiden.


3. De NVM-makelaar onderhandelt voor ú
Blijkt iemand echt geïnteresseerd, dan bespreekt de NVM-makelaar met u de tegenbiedingen en eventuele opties. De nuchtere inbreng van de NVM-makelaar is daarbij van onschatbare waarde. Hij/zij hakt dagelijks met het bijltje van onderhandelen, laat zich niet van zijn stuk brengen, leidt potentiële kopers in en om uw woning rond, gebruikt alle verkoopargumenten en bespreekt ook de overname van roerende goederen zoals zonwering en vloerbedekking. Een NVM-makelaar gaat zo grondig mogelijk te werk om later misverstanden te voorkomen. Tegelijkertijd zal hij/zij zaken niet rooskleuriger voorstellen om te voorkomen dat u ergens achteraf problemen over krijgt. Worden u en de makelaar het met de potentiële koper eens, dan stelt de makelaar de (ver)koopakte op. Is alles geregeld, dan controleert de NVM-makelaar ook zaken als de afrekeningsnota en de concept-overdrachtsakte.


U merkt het dus: verkopen van een huis is echt geen doe-het-zelf-kwestie!